Pretraga:

понедељак, 30. октобар 2023.

Kako izgleda proces procene radne sposonosti osoba sa invaliditetom?

 Ćao svima, 

Danas nećemo filozofirati, ovaj tekst će biti čisto informativan, s obzirom da sam nedavno prošla ceo proces procene radne sposobnosti i na internetu nije bilo puno informacija vezano za to, nadam se da će mnogima služiti.

Samo da naglasim da ovako stoje stvari za opštinu Bečej, pa ću za svaki slučaj ostaviti link udrženja koji se bave temama zaposlenja osoba sa invaliditetom, gde možete dobiti detaljnije informacije.

Centar za zapošljavanje/ Biro

Kao i svako drugi, prva stanica bila nam je Centar za zapošljavanje, kako biste tamo rekli da želite da se zaposlite. Niko nam to ne može zabraniti, ali ova procena se radi kako bi komisija Centra za zapošljavanje mogla da odredi u kom polju bi mogli da tražimo posao. U mom slučaju, zaključeno mi je da mogu da radim kancelrijski posao. 

Ipak, kako bismo stigli do ovog finalnog koraka, treba posetiti puno ustanova. Dakle, u Centru za zapošljavanje dobićete papir gde će službenik zaokružiti koja sve dokumenta( mišljenja specijalista i obrazac1) treba da skupite kako bi slučaj bio poslat komisiji.

Arhiva bloga

 

Dokumentacija

Kao što sam već rekla, na papiru koji dobijete na birou biće zaokružena lista specijalista kojima treba da kažete da vam je potrebno njihovo mišljenje zbog procene radne sposobnosti,

Prva vrata koja smo mi morali da pokucamo bila su od doktora opšte prakse kako bi upšte mogli da zakažu termin kod specjalista. 
Što se mog slučaja tiče, avantura je trajala oko pola godine, tako da znate da vam je potrebno strpljenje.

Prvi termin koji smo dobili bio je kod fizijatra, koji je napisao svoje mišljenje. U Bečeju je to Jodna banja, za druge gradove nisam sigurna, to morate proveriti u slučaju da živite u drugoj opštini.

Pošto u Bečeju nema kliničkog psihologa( a ne dozvoljavaju mišljenja privatnog psihologa) ja sam išla u Klinički centar Vojvodine. Psiholog će postaviti pitanja sa upitnika, tako da ništa strašno. Imaju lift, ne brinite,😊
 
Kad zavšite sa specijalistima, ponovo odlazite kod doktora opšte prakse, kako bi vam doktror/ka popunio/la Obrazac 1. Za to treba da odradite analizu krvi i mokraće, i meriće vam pritisak i težinu,
 

Podnošenje zahteva

 

Sa svim ovim informacijama vraćate se u Centar za zapošljavanje kako bi oni podneli zahtev za komisiju, koja se nalazi u Ulici Narodnog fronta 80 u Novom Sadu, a komisija zaseda od 14.30, tako da ćete možda čekati. Poziv ćete dobiti na mobilni, i tamo će vam sve lepo objasniti.
 

Posao

Pitanje koje brine većinu, koji su korisnici tuđe nege i pomoći jeste da li će biti ukinuta? - Ne.
Jedina stvar koja se menja jeste da ćete morati da se prebacite na PIO fond kako bi mogli da idete u penziju i imate staž. Postoji mogućnost prekida isplate,odnosno pauze ako se ide ponovo na komisiju, ali pošto nisam sigurna još, kad se zaposlim napisaću vam i tu informaciju.

Za više informacija, možete pitati udruženja na liknu koji cu ostaviti ispod.

 

Uvek uz vas, 
Julijana Aurora




Нема коментара:

Постави коментар

Šetanje u tuđim cipelama: lak ili izazovan zadatak?

 Ćao svima,  Sasvim sam sigurna da smo svi do sada čuli za film "Frikey fridey",  kad majka i ćerka zamene mesta. Verujem da bi ne...